Katiphan Kafeterya Kahramanmaraş

Katiphan Kafeterya Kahramanmaraş

Katiphan

Katip Han il Özel İdaresi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi arasında 15.06.2012 tarihinde yapılan protokole dayalı olarak kamulaştırılmış ve projelendirilmiştir. Kültürel ve sosyal tesis olarak restorasyon uygulanması tamamlanmış olan yapının mülkiyeti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine İşletme Hakkı AKBEL A.Ş. aittir. Hanın Mimari yapısına bakıldığı zaman iki farklı dönemde inşa edildiği görülmektedir.

Katip Han il Özel İdaresi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi arasında 15.06.2012 tarihinde yapılan protokole dayalı olarak kamulaştırılmış ve projelendirilmiştir. kültürel ve sosyal tesis olarak restorasyon uygulanması tamamlanmış olan yapının mülkiyeti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine aittir. Hanın Mimari yapısına bakıldığı zaman iki farklı dönemde inşa edildiği görülmektedir. Doğu ve batı bölüm olmak üzere iki bölümden oluşmuş kompleks yapı niteliğinde inşa edildiği   hanın doğu bölümünden daha önce batı bölümünün ise daha sonra yapıldığı anlaşılmaktadır. Hanın Yapımına dair herhangi bir kitabe mevcut değildir. Bundan dolayı hanın kim tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte doğu bölümünün Kahramanmaraş ve çevresinde hüküm sürmüş Dulkadiroğlu Beylik döneminde inşa edildiği, batı bölümünün ise mimari teknik ve taş işçiliği incelendiğinde 19.yy sonu yada 20.yy başlarında Osmanlı döneminde zemin + 2 katlı olarak inşa edilerek, doğu ve batı bölümlü kompleks bir yapı haline getirildiği sanılmaktadır. Cumhuriyet döneminde bir takım onarımlar yapıldığı ve bu dönemden sonra  da cumhuriyet han olarak anılmaya başlandığı tahmin edilmektedir.

Katip Han Doğu ve Batı bölümü olmak üzere iki bölümden oluşan Katip Han’ın doğu bölümünde 240 metrekare zemin kat, 200 metrekare yemek salonu ve 40 metrekare de mutfak olarak kullanılırken, batı bölümünde ise 60 metrekarelik batı oda içerisinde 4 adet mahzen inişi, 35 metrekarelik büyük salonda zeytinyağı taşı sergiye sunulmuştur.  1. Katta 110 metrekarelik büyük yemek salonu olarak düzenlenmiş, 2. Katta bulunan sofa etrafına açılan 20’şer metrekarelik 6 adet oda geleneksel Maraş kültürünü yansıtan zanaat ürünlerinin  tanzimine açılmıştır”

İletişim Bilgileri


Harita

Seçilmiş Şirketler